Ciasto drożdżowe z marchewką

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Przedstawiam przepis na niezawodną drożdżówkę bez wyrabiania. Marchewka jest ciekawym dodatkiem.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 op.drożdży suszonych(7 g)
    1/2 szkl cukru
    1 szkl mleka
    2 łyżki oleju
    3 jajka
    3 średnie marchewki
    3 szkl mąki
    kruszonka:
    1 szkl mąki
    1/2 szkl cukru
    100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wkładamy po kolei (warstwowo):drożdże,cukier,mleko,olej,roztrzepane jajka,marchewkę startą na tarce jarzynowej i mąkę.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.W tym czasie z masła,cukru i mąki robimy kruszonkę i odstawiamy ją do lodówki.Po upływie 3 godzin blaszkę lekko smarujemy odrobiną oleju.Ciasto drożdżowe mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników i przekładamy do blaszki.Wyrównujemy i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy drożdżówkę w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę-do tzw. suchego patyczka.
    blaszka 23x28

Porady

Polecam posypać gotowe ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować