Ciasto drożdżowe z rabarbarem

5 (196 ocen)

  • 4 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Przygotowanie smacznego ciasta drożdżowego jest nieco pracochłonne, ale dla jego smaku i zapachu warto się trochę napracować.

  • 4 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - ½ kg
    mleko ciepłe - ½ szk.
    jajka - 2 szt.
    żółtka - 2 szt.
    masło - 150 g
    cukier puder - ¾ szk.
    świeże drożdże - 25 g
    KRUSZONKA:
    mąka pszenna typ 650 - ½ szk.
    cukier puder - ½ szk.
    masło - 50 g
    PONADTO:
    rabarbar - 500 g
    cukier - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od przygotowania rozczynu: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Całe jajka i żółtka miksuję z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość. Następnie miskę odstawiam do nagrzanego do 50°C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem 3. Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy wlewam do niego ciepłe mleko i mieszam. Nie przestając mieszać, dodaję ciepłą masę jajeczną i dokładnie wyrabiam ciasto. Miskę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • 4. Gdy masa podwoi swoją objętość dodaję na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i łyżce mąki. Dokładnie wyrabiam mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski.
  • 5. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotowuję formę, smaruję ją masłem i obsypuję mąką.
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem 6. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowuję i przekładam do wcześniej przygotowanej formy, nakrywam lnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia.
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem 7. Umyty rabarbar obieram z włókien, kroję na mniejsze kawałki, mieszam z cukrem i rozkładam na wyrośniętym cieście.
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem 8. Składniki kruszonki mieszam i zagniatam tak, aby powstały grudki. Gotową kruszonką posypuję rabarbar.
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem 9. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160°C i piekę około 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Porady

Jeżeli rabarbar jest bardzo kwaśny należy zwiększyć ilość cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować