Ciasto drożdżowe ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Ciasta drożdżowe towarzyszą mi już od dzieciństwa. Piekła je moja babcia,t eraz ja je piękę dla swoich dzieci , kiedyś one będą piekła dla swoich tzw.tradycja.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • Składniki:

    1/2 kg mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    4 łyżki oleju
    4 łyżki cukru
    2 jajka
    szczypta soli
    1/2 kostki drożdży



    Kruszonka:

    1 żółtko
    1/2 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    4 łyżki oleju

    Dodatkowo:

    śliwki ze słoika lub świeże

Ciasto drożdżowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże.
    Dosypujemy 1 łyżkę cukru i dokładnie mieszamy.

    Ostawiamy na 10 minut.
  • 2. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy reszte cukru, wlewmy olej i dodajemy szczyote soli.
    Dokładnie mieszamy.
    Dosypujemy mąkę .
    Wlewamy wyrośniety rozczyn.

    Dokładnie wyrabiamy około 15 minut.
  • 3. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

    Po tym czasie wykładamy ciasto do blaszki 25 cm X 30 cm.

    Na wierzch nakładamy śliwki.
  • Ciasto drożdżowe ze śliwką. 4. Ze składników na kruszonkę szybko zagniatamy tak by powstały grudki.

    Posypujemy dokładnie po śliwkach.

    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy