Ciasto drożdżowe ze śliwkami i chrupiącą kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne, puchate ciasto z dużą ilością chrupiącej kruszonki. Doskonałe ze szklanka mleka.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500g mąki pszennej
    1 op. drożdży instant
    50 g domowego cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 szkl ciepłego mleka
    50 g masła
    jajko

    Kruszonka:
    80 g masła
    150g mąki pszennej
    100 g domowego cukru waniliowego

    400 g śliwek

    tłuszcz+bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam i ostawiam na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Tortownicę (śr. 24cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i wykładam do formy. Przykrywam i odstawiam na ok 15-20 minut.
  • 3. Śliwki myję, osuszam, kroję na pół i usuwam pestki. Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach. Na cieście układam śliwki skórką do dołu, posypuję kruszonką. Ciasto piekę ok 25 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też nasze idealne ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować