Ciasto drożdżowe ze śliwkami i porzeczkami

0 (0 ocen)

W sezonie gdy są świeże śliwki takie proste szybkie ciasto robię często, ku zadowoleniu moich domowników.

Składniki:

  • 2.5 szkl mąki
    1/2 szkl mleka
    25 g świeżych drożdży
    2 łyżki śmietany
    50 ml oleju
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 jajka
    szczypta soli

    300 g śliwek bez pestek
    1/2 szkl czerwonych porzeczek

    Kruszonka:
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki masła

    Forma 20 X 26 wyłożona papierem do pieczenia

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mąki i ciepłym mlekiem. Po około piętnastu minutach połączyć z pozostałymi składnikami ciasta i wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt gęste. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach i wstawić do lodówki.
  • 3. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ułożyć śliwki przecięciem do góry, posypać porzeczkami i kruszonką. Zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
  • 4. Piec w temp. 180 stopni 45 - 50 min. do suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy