Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroić w kostkę, zalać odrobiną wody i gotować na małym ogniu aż się rozgotuje (ewentualnie zmiksować) i gotować aż odparuje woda a masa dyniowa zrobi się gęsta. Ostudzić.
Dodać przyprawy, jajka i mleko (masa będzie rzadka,ale taka ma być). Dokładnie wymieszać (zmiksować).
2.Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim tortownicę o średnicy 21 cm (spód i brzegi).
Masę dyniową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 55 minut.
3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto. Pestki przykleić do jeszcze płynnej czekolady. Kroić zimne,a najlepiej wstawić do lodówki na noc. Podawać najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.
Porady
Dynię można długo przechowywać, więc na pewno zrobię to ciasto jeszcze raz na święta.
Komentarze