Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świetne, wilgotne, mięciutkie, pachnące pomarańczami i cynamonem ciasto. Idealne do rozgrzewającej herbaty albo kawy :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - dynia starta na drobnych oczkach: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - olej: 0.75 szklanki
    - mąka: 200 gramów
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - rozdrobnione orzechy włoskie lub inne: 50 gramów
    - skórka z połowy pomarańczy: 2 łyżki
    - sok z pomrańczy: 3 łyżki
    LUKIER:
    - cukier puder: 1 szklanka
    - sok z pomarańczy: 4 łyżki
    - ewentualnie skórka z pomarańczy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj olej, dynię, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Na koniec dodaj orzechy. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.

    Piecz w 170 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).

    Ostudzone ciasto polej lukrem.
  • 2. Wykonanie lukru:

    Zmieszaj razem cukier puder i sok z pomarańczy – sok dodawaj stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konstystencji. Polej nim ciasto, a na wierzch możesz zetrzeć jeszcze trochę skórki pomarańczowej.
    Więcej na wypiekibeaty.wordpress.com :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

To może cię zainteresować