Ciasto dyniowe z akcentem cytrynowo-korzennym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Co prawda sezon na dynię można uznać praktycznie za zamknięty, ale jeśli macie przygotowane zapasy puree z dyni to zachęcam do upieczenia ciasta.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 300 g puree z dyni
    2 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    skórka starta z 1 cytryny
    4 jajka
    1/2 szklanki oleju
    przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, kilka goździków, 1/2 łyżeczki imbiru
    ewentualnie 1/2 szklanki mleka jeśli ciasto będzie zbyt gęste
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Ciasto dyniowe z akcentem cytrynowo-korzennym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki: mąkę, proszek, cynamon, rozgniecione goździki oraz imbir mieszamy razem
  • 2. Do puree z dyni dodajemy startą skórkę z cytryny, mieszamy
  • 3. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej oraz mąkę ucierając całość mikserem. Na koniec dodajemy puree dyniowe razem ze skórką z cytryny, mieszamy ciasto łyżką, jeżeli będzie zbyt gęste dodajemy mleko
  • 4. Ciasto pieczemy ok. godziny w temp. 170°C. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wkładamy patyczek do szaszłyków- jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Pozwalamy ciastu tracić stopniowo ciepło, nie wyciągamy go od razu z piekarnika
  • 5. Kiedy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę, którą będzie roztopiona w kąpieli wodnej gorzka czekolada, którą następnie smarujemy ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy