Ciasto dyniowe z akcentem cytrynowo-korzennym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki: mąkę, proszek, cynamon, rozgniecione goździki oraz imbir mieszamy razem
2.Do puree z dyni dodajemy startą skórkę z cytryny, mieszamy
3.Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej oraz mąkę ucierając całość mikserem. Na koniec dodajemy puree dyniowe razem ze skórką z cytryny, mieszamy ciasto łyżką, jeżeli będzie zbyt gęste dodajemy mleko
4.Ciasto pieczemy ok. godziny w temp. 170°C. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wkładamy patyczek do szaszłyków- jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Pozwalamy ciastu tracić stopniowo ciepło, nie wyciągamy go od razu z piekarnika
5.Kiedy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę, którą będzie roztopiona w kąpieli wodnej gorzka czekolada, którą następnie smarujemy ciasto
Komentarze