Ciasto dyniowe z karmelem i chrupiącą posypką ciasteczkową

0 (0 ocen)

  • 15 min

cudownie jesienne ciasto.. puszyste, żółciutkie, łatwe w przygotowaniu i niedrogie..

  • 15 min

Składniki:

  • - 200g miękkiego masła
    - 1 szklanka cukru
    - 6 jaj
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - 400g przesianej mąki
    - 400g pure z dyni

    Na wierzch:
    - 6 łyżek masy krówkowej z puszki (u mnie kawowa)
    - 2 duże garści pokruszonych ciasteczek w czekoladzie

Ciasto dyniowe z karmelem i chrupiącą posypką ciasteczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce ucieramy miękkie masło z cukrem. Gdy otrzymana masa będzie jasna i gładka, dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie łączymy. Na końcu dodajemy pure dyniowe, miksujemy krótko i przekładamy do formy.

    Pieczemy w temp 185 stopni do "suchego patyczka".
  • 2. Ostudzone ciasto smarujemy masą krówkową i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy