CIASTO DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE

4.49 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.

Ciasto dyniowe stanowi niezaprzeczalną wizytówkę amerykańskiej gastronomii. Przyrządzane obowiązkowo na Halloween i Dzień Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych.Wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem purée z dyni i skórką pomarańczy. Puszystości nadają mu ubite na pianę białka a wilgotności -mus z dyni

  • 5 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    250 g (250 ml) puree z dyni
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    skórka starta z 2 pomarańczy
    3 jajka,
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:

    Śmietana 30% – 250ml
    3 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie serka mascarpone
    2 kropelki olejku pomarańczowego
    Pozostałe:

    1 opakowania galaretki pomarańczowej
    20 dag płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy

Ciasto dyniowe z pomarańczą i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Puree możemy przygotować na dwa sposoby – poprzez gotowanie lub pieczenie.
  • 2. Gotowanie: Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Kiedy dynia jest już miękka miksujemy całość blenderem.
  • 3. Pieczenie: Dynię kroimy w pół i oczyszczamy. Kroimy na kawałki, owijamy w folię i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczmy przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia. Zdejmujemy folię i wykrawamy miąższ dyni. Wkładamy do blendera lub miksera i miksujemy na gładką masę.
  • 4. Formę do pieczenia kwadratową o średnicy 24 x 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do garnka wkładamy masło, roztapiamy na małym ogniu mieszamy. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Odstawiamy z ognia. Dodajemy mus z dyni i skórkę z pomarańczy, mieszamy i ostudzamy. Odkładamy pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę przesiewamy do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Białka ubijamy na idealnie sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką. Masę wykładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i przekrawamy na dwie części.
  • 5. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Pozostałe puree z dyni podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Na wierzch ciasta wylewamy tężejące puree i posypujemy migdałami. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mascarpone Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować