Ciasto o pięknym kolorze, smaku pomarańczy i dyni.
Składniki:
Składniki na tortownice 24 cm:
800 gr dyni
100 ml śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka miodu ( dałam tyle gdyż ciasto jest już dla mnie wystarczająco słodkie )
150 gr cukru
180 gr maki kukurydzianej
3 duże jajka ( te 3 jajka spore w zupełności wystarczą )
1 duża pomarańcza ( dwie pomarańcze to by było stanowczo za dużo, smak i zapach jest już z jednej wystarczający )
50 gr masła
Ciasto dyniowe a'la sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie pokroić w księżyce, wykroić włóknista część z pestkami, obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać skórkę i sok z pomarańczy - dusić pod przykryciem do miękkości.
Do ciepłej jeszcze dyni dodać masło i zblendować wszystko na gładką masę.
2.Do powstałej masy dodajemy miód, cukier oraz wcześniej ubite jajka. Mieszając dodajemy powoli naszą mąkę kukurydzianą wraz z śmietaną.
3.Powstałą masę przelewamy do tortownicy, ja nie wykładałam papierem lecz wysmarowałam i wysypałam ją kaszą manną. Pieczemy 50 min w 180-190 stopniach. Smacznego !!!
Komentarze