Ciasto egzotyczne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam banany jako dodatek do ciast i deserów.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    3 łyżki kaka
    1 cukier waniliowy
    Masa:
    3 op. budyniu śmietankowego
    1 l. mleka
    6 łyżek cukru
    2 op. galaretki cytrynowej
    1 kostka margaryny
    Dodatkowo:
    2 op. galaretki cytrynowej
    4 banany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto egzotyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem i żółtkami, dodając cukier waniliowy, proszek do pieczenia i ocet, zmiksować. Następnie porcjami dosypywać przesianą mąkę ziemniaczaną, pszenną i kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki(25x39). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min.
  • 2. Masa:
    Budynie ugotować z cukrem na mleku. Od razu po zdjęciu z ognia dosypać galaretki w proszku i energicznie wymieszać do całkowitego połączenia się składników, ostudzić. Gdy masa budyniowa będzie zimna utrzeć ją z miękką margaryną.
  • 3. Wykonanie:
    Ostudzony biszkopt rozkroić na 2 płaty i przełożyć połową masy. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu. Banany obrać i pokroić w krążki, po czym ułożyć ciasno na masie jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącymi galaretkami cytrynowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować