Ciasto egzotyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić z cukrem i żółtkami, dodając cukier waniliowy, proszek do pieczenia i ocet, zmiksować. Następnie porcjami dosypywać przesianą mąkę ziemniaczaną, pszenną i kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki(25x39). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min.
2.Masa:
Budynie ugotować z cukrem na mleku. Od razu po zdjęciu z ognia dosypać galaretki w proszku i energicznie wymieszać do całkowitego połączenia się składników, ostudzić. Gdy masa budyniowa będzie zimna utrzeć ją z miękką margaryną.
3.Wykonanie:
Ostudzony biszkopt rozkroić na 2 płaty i przełożyć połową masy. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu. Banany obrać i pokroić w krążki, po czym ułożyć ciasno na masie jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącymi galaretkami cytrynowymi.
Komentarze