Ciasto Eton Mess z rabarbarem

0 (0 ocen)

Eton mess to deser pochodzenia angielskiego składający się, z mieszaniny śmietany, truskawek i pokruszonych bez. Ja postanowiłam z tego pysznego deseru zrobić ciasto :) I wyszło :D Wysokie, wilgotne, nie za słodkie. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt jasny (składniki 3x):
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    ½ szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ szkl. mąki pszennej

    Krem truskawkowo- rabarbarowy:
    600 ml. śmietany kremówki 36%
    100 g truskawek
    2-3 korzenie rabarbaru
    50 ml wody
    3-4 łyżki cukru
    4 łyżeczki żelatyny+ trochę gorącej wody

    Dodatkowo:
    24 małych bezików
    kilka pokruszonych bez
    dżem truskawkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Beza Dżemy

Ciasto eton mess z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, miksować. Następnie dodać żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do formy o wymiarach 24x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15-20 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec jeszcze 2 biszkopty.
  • 2. Krem truskawkowo- rabarbarowy: Rabarbar obrać, pokroić w kosteczkę. Umieścić w garnuszku razem z truskawkami i cukrem. Zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut, do powstania niezbyt gęstego dżemu. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać ostudzony dżemik, zmiksować. Do żelatyny dodać troszkę kremu i wymieszać (dzięki temu krem się nie zważy) Następnie całą żelatynę wlewać ciurkiem do kremu, cały czas miksując. Gotowy krem schłodzić do lekkiego stężenia.
  • 3. Składanie ciasta: I biszkopt wysmarować dżemem, a następnie kremem i posypać pokruszonymi bezami. Przykryć II biszkoptem, ponownie wysmarować dżemem, kremem i posypać bezami. Na wierzchu umieścić ostatni biszkopt i udekorować go resztą kremu oraz bezikami. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Rabarbar Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować