Eton mess to deser pochodzenia angielskiego składający się, z mieszaniny śmietany, truskawek i pokruszonych bez. Ja postanowiłam z tego pysznego deseru zrobić ciasto :) I wyszło :D Wysokie, wilgotne, nie za słodkie. Polecam!
Składniki:
Biszkopt jasny (składniki 3x):
3 jajka w temperaturze pokojowej
½ szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szkl. mąki pszennej
Krem truskawkowo- rabarbarowy:
600 ml. śmietany kremówki 36%
100 g truskawek
2-3 korzenie rabarbaru
50 ml wody
3-4 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny+ trochę gorącej wody
Dodatkowo:
24 małych bezików
kilka pokruszonych bez
dżem truskawkowy
Ciasto eton mess z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, miksować. Następnie dodać żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do formy o wymiarach 24x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15-20 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec jeszcze 2 biszkopty.
2.Krem truskawkowo- rabarbarowy: Rabarbar obrać, pokroić w kosteczkę. Umieścić w garnuszku razem z truskawkami i cukrem. Zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut, do powstania niezbyt gęstego dżemu. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać ostudzony dżemik, zmiksować. Do żelatyny dodać troszkę kremu i wymieszać (dzięki temu krem się nie zważy) Następnie całą żelatynę wlewać ciurkiem do kremu, cały czas miksując. Gotowy krem schłodzić do lekkiego stężenia.
3.Składanie ciasta: I biszkopt wysmarować dżemem, a następnie kremem i posypać pokruszonymi bezami. Przykryć II biszkoptem, ponownie wysmarować dżemem, kremem i posypać bezami. Na wierzchu umieścić ostatni biszkopt i udekorować go resztą kremu oraz bezikami. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
Komentarze