Ciasto forumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę - tak żeby pod mikserem nie czuć było grudek cukru. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej. Wszystko razem mieszamy. Odlewamy 1/4 ciasta a do pozostałego dodajemy mak. ciasto wlewamy do formy dużej keksowej (30x10) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu ) i pieczemy ok. 30-40 min. Do pozostałego ciasta wsypujemy mąkę i mieszamy. Wlewamy do drugiej formy takiej samej lub czekamy aż, pierwsze ciasto się upiecze , wyjmujemy jedno ciasto i wlewamy drugie. Pieczemy znów w 160C ( przy termoobiegu) ok 20 min. Wyjmujemy, studzimy. W czasie pieczenia ciasta w 800ml gorącego mleka gotujemy budyń- ma być bardzo gęsty. Na warstwie makowego ciasta układamy cienko pokrojone w plasterki brzoskwinie a następnie rozprowadzamy budyń i przykrywamy delikatnie białym ciastem. Śmietanę ubijamy z na sztywną pianę i dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę oraz olejek migdałowy. Mieszamy do zgęstnienia. Układamy ją warstwą na białym cieście. Na wierzchu rozsypujemy płatki migdałowe oraz robimy krateczkę z rozpuszczonych kawałków czarnej czekolady. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Komentarze