Ciasto ,, Fale Dunaju '' z jabłkami.

4.86 (211 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

To ciasto piekłam pierwszy raz,a przepis mam już od wielu,wielu lat.Nie ukrywam,że ciasto wyszło pyszne,takie w sam raz.Idealne do popołudniowej kawki lub dla gości.Bardzo ładnie prezentuje się na stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki krupczatki
    25 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    6 jajek
    2 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
    pół szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    25 dag masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    kilka jabłek
    5 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.86 (211 ocen)

Ciasto ,, fale dunaju '' z jabłkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto do pieczenia. 1. Żółtka,cukier puder i masło ucieramy na puszysta masę,następnie dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia,chwilę ucieramy.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 21 cm 25 cm.Następnie do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko,dokładnie mieszamy i wykładamy na jasne ciasto.
    Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki,układamy rzędami na cieście.
  • Upieczone. 2. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy i wyjmujemy z formy.
  • Masa. 3. W jednej szklance mleka dokładnie mieszamy żółtka i budynie w proszku.Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy rozmieszane budynie z żółtkami ( możemy do zrobić przez sitko ) ,chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszamy.Ugotowany budyń studzimy.
    Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń i dokładnie ucieramy.
  • Przekładanie. 4. Następnie masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na noc.
  • Podane. 5. Ciasto kroimy i przed podaniem posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą.Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować