Ciasto "fale dunaju" z jabłkami czekoladą i orzechami w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Masło utrzeć z cukrem na puch,dodać cukier waniliowy oraz sól,ucierać nadal i dodawać kolejno jajka.
2.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,po łyżce dodawać do masy maślano jajecznej.
3.Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem,posypać odrobiną mąki i wyłożyć 2/3 ciasta.Resztę ciasta wymieszać z kakao i mlekiem i wyłożyć na jasne ciasto.
4.Jabłka drobno pokroić i rozłożyć na cieście
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 35-40 min w temp.180 -200 st.C
6. Z 0,5 l mleka,cukru i proszku budyniowego ugotować budyń,pozostawić do wystygnięcia.
7.Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce budyń.
8.Ostudzone ciasto posmarować kremem budyniowym,posypać startą mleczną czekoladą i usmażonymi z miodem orzechami włoskimi
Porady
Zamiast wiórek czekoladowych ciasto można polać polewą .
Orzechy włoskie drobno siekam ,prażę na patelni i dodaję do nich odrobinę miodu.
Komentarze