Ciasto "Fale Dunaju" z jabłkami czekoladą i orzechami w miodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zazwyczaj takie ciasto robię z wiśniami ,to natomiast jest z dodatkiem jabłek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -250 g masła

    -200 g cukru

    -opakowanie cukru waniliowego

    -szczypta soli

    -5 jajek

    -375 g mąki

    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    -20 g kakao

    -łyżka mleka

    -jabłka lub wiśnie z kompotu

    Krem:

    -budyń waniliowy

    -100 g cukru

    -0,5 l mleka

    -250 g masła


    Dekoracja:Czekolada mleczna,orzechy włoskie,miód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "fale dunaju" z jabłkami czekoladą i orzechami w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ur7g1r 1. 1.Masło utrzeć z cukrem na puch,dodać cukier waniliowy oraz sól,ucierać nadal i dodawać kolejno jajka.

    2.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,po łyżce dodawać do masy maślano jajecznej.

    3.Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem,posypać odrobiną mąki i wyłożyć 2/3 ciasta.Resztę ciasta wymieszać z kakao i mlekiem i wyłożyć na jasne ciasto.

    4.Jabłka drobno pokroić i rozłożyć na cieście

    5.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 35-40 min w temp.180 -200 st.C

    6. Z 0,5 l mleka,cukru i proszku budyniowego ugotować budyń,pozostawić do wystygnięcia.

    7.Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce budyń.

    8.Ostudzone ciasto posmarować kremem budyniowym,posypać startą mleczną czekoladą i usmażonymi z miodem orzechami włoskimi

Porady

Zamiast wiórek czekoladowych ciasto można polać polewą . Orzechy włoskie drobno siekam ,prażę na patelni i dodaję do nich odrobinę miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować