ciasto "Fantazja"

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz. 10 min

idealne do kawki w ogrodzie

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • na ciasto:

    6 żółtek
    10 dag cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    300 g mąki
    200 g masła
    2 łyżki śmietany

    na bezę:
    6 białek
    25 dag cukru
    10 dag płatków migdałowych

    krem śmietanowy:
    2* 330 g smietanki kremówki
    2 opakowania śmietan fixu
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny


    jagody:
    500 g jagód
    2 dowolne galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "fantazja" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Powoli ucierając dodawać miękkie masło, następnie mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę. Podzielić ciasto na dwie częście i rozłożyć w blaszkach wyłożonych papierem (35*24cm).
  • 2. beza: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Wyłożyć ja na surowe ciasto, jedno z nich posypać migdałami. Piec w 180*C około 20 minut.
  • 3. krem: Połowę śmietany ubić z połową cukru i jednym opakowaniem usztywniacza. Połowę żelatyny rozpuścić w odrobinie wody i wlać do śmietany. Zmiksować i tężejącą od razu wylać na wystudzone ciasto bez migdałów.
  • 4. Jagody rozdrobnić. Galaretki rozpuścić w szklance wody, wymieszać z jagodami. Odstawić. Kiedy zacznie mocno tężeć, wylać na masę śmietanową. Odstawić do stężenia. z pozostałych składników tak samo jak poprzednio przygotować masę śmietanową, wylać na jagody, przykryć plackiem z migdałami. Schłodzić.

Porady

ciasto przechowywać w lodówce. Jagody mozna zastapić innymi owocami sezonowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować