Ciasto francuskie z pomidorami i cebulką

4.5 (201 ocen)

Minitarty są doskonałą przekąską. Chrupiące, cebulowe, idealne do piwa czy barszczu. A do tego takie proste.

Składniki:

  • 1 opak. ciasta francuskiego
    3 cebule
    Suszone pomidory (pół słoika)
    Tarty żółty ser
    1 żółtko
    olej
    tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Ciasto francuskie z pomidorami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju. Dodajemy do niej pokrojone suszone pomidory i doprawiamy tymiankiem.
  • 2. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na kwadraty (wraz z papierem). Wykładamy nimi formy do muffinek.
  • 3. Na dno minitarty wsypujemy pół łyżeczki żółtego sera, a na nim kładziemy farsz pomidorowo-cebulowy.
  • Ciasto francuskie z pomidorami i cebulką 4. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy na złoty kolor około 15min w 200stopniach.

Porady

Do nadzienia wykorzystałam czerwoną i białą cebulę. Przekąski ciekawie się prezentują, gdy wykorzystamy 3 czerwone cebule.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Sery Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować