Dla wszystkich wielbicieli batonika bounty, kokosanek oraz kokosu to ciasto na pewno wam posmakuje. W dodatku robi się je bardzo szybko i bardzo szybko też znika ;)
Składniki:
Składniki na tortownicę o śred. 24 cm
3 jajka
niecałe 3/4 szkl cukru
3 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru
4 łyżki mleka
150 gr masła roztopionego i ostudzonego
250-300 gr wiórków kokosowych
5-6 okienek czekolady gorzkiej do polewy + 3-4 łyżeczki słodkiej śmietany 30 % lub 36 %
Ciasto "kokosek" bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto rozgrzejmy piekarnik do 180-190 stopni.
2. Roztrzepujemy jajka z cukrem ( możemy za pomocą widelca bądź trzepaczki). Kokos łączymy z roztopionym masłem. Przekładamy go do jajek i dodajemy budyń proszku oraz mleko. Gdyby całość była za rzadka to dosypujemy jeszcze kokosu, jeśli natomiast będzie zbyt sucha to dolewamy jeszcze mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-35 min do zrumieniane się wierzchu.
Ciasto możemy zajadać same bądź z kleksem bitej śmietany w smaku jest to taka duża kokosanka która delikatnie kruszy się przy krojeniu, ale nie jest to wielka przeszkodą w smakowaniu jej ;)
Smacznego !
Komentarze