Ciasto "Kokosek" Bez Mąki

0 (0 ocen)

Dla wszystkich wielbicieli batonika bounty, kokosanek oraz kokosu to ciasto na pewno wam posmakuje. W dodatku robi się je bardzo szybko i bardzo szybko też znika ;)

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śred. 24 cm
    3 jajka
    niecałe 3/4 szkl cukru
    3 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru
    4 łyżki mleka
    150 gr masła roztopionego i ostudzonego
    250-300 gr wiórków kokosowych
    5-6 okienek czekolady gorzkiej do polewy + 3-4 łyżeczki słodkiej śmietany 30 % lub 36 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "kokosek" bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto rozgrzejmy piekarnik do 180-190 stopni.
    2. Roztrzepujemy jajka z cukrem ( możemy za pomocą widelca bądź trzepaczki). Kokos łączymy z roztopionym masłem. Przekładamy go do jajek i dodajemy budyń proszku oraz mleko. Gdyby całość była za rzadka to dosypujemy jeszcze kokosu, jeśli natomiast będzie zbyt sucha to dolewamy jeszcze mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-35 min do zrumieniane się wierzchu.
    Ciasto możemy zajadać same bądź z kleksem bitej śmietany w smaku jest to taka duża kokosanka która delikatnie kruszy się przy krojeniu, ale nie jest to wielka przeszkodą w smakowaniu jej ;)
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować