Słodkie ciasto, w którym zestawiłam połączenie ciasta kokosowego z kakaowym, przełamane lekko kwaśną śliwką.
Składniki:
23 dag mąki tortowej
25 dag masła (miękkie)
20 dag cukru
3 jajka
70 dag śliwek (bez pestek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag wiórek kokosowych
1,5 łyżki kakao
cukier i cukier puder do posypania
Ciasto kokosowo - kakaowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło z cukrem utrzeć na puch, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać wiórki kokosowe. Tortownicę (26 cm) wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć białe ciasto.
Do drugie połowy ciasta wsypać kakao i dokładnie połączyć składniki.
Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Śliwki umyć i usunąć pestki. Połówki śliwek układać skórką w dół na wierzchu ciasta, lekko wciskając.
Wierzch ciasta można posypać cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez ok. 35-40 min. Ostudzić, przed podaniem posypać pudrem.
Komentarze