Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. To ciasto to smakołyk dla lubiących kokos.
1 godz. 20 min
Składniki:
CIASTO:
20 dag masła
20 dag cukru
50 dag mąki
8 łyżek mleka
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
MASA KOKOSOWA:
25 dag wiórków kokosowych
15 dag masła
20 dag cukru
6 łyżek mleka
MASA BUDYNIOWA:
1/2 l mleka
1,5 opakowania budyniu waniliowego
5 łyżek cukru
25 dag masła
Ciasto kokosowe pszczółka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA KOKOSOWA. Wszystkie składniki do masy kokosowej mieszamy w garnku, lekko przesmażamy i odstawiamy do wystudzenia.
2.CIASTO. Ucieramy masło z cukrem i żółtkami, dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, lekko mieszamy i wykładamy ciasto na blaszkę 24*36 wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
3.Na surowym cieście rozprowadzamy przestudzoną masę kokosową. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st i pieczemy 30 min, pilnując aby nie spalić wiórek. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy ciasto na dwa blaty.
4.MASA BUDYNIOWA. Na mleku ugotować budyń. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce przestudzony budyń, zmiksować do uzyskania gładkej masy. Masą przełożyć ciasto.
Komentarze