CIASTO KOKOSOWE PSZCZÓŁKA

4.47 (204 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. To ciasto to smakołyk dla lubiących kokos.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    20 dag masła
    20 dag cukru
    50 dag mąki
    8 łyżek mleka
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    MASA KOKOSOWA:
    25 dag wiórków kokosowych
    15 dag masła
    20 dag cukru
    6 łyżek mleka
    MASA BUDYNIOWA:
    1/2 l mleka
    1,5 opakowania budyniu waniliowego
    5 łyżek cukru
    25 dag masła
Wystaw ocenę:

4.47 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kokosowe pszczółka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MASA KOKOSOWA 1. MASA KOKOSOWA. Wszystkie składniki do masy kokosowej mieszamy w garnku, lekko przesmażamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • CIASTO. 2. CIASTO. Ucieramy masło z cukrem i żółtkami, dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, lekko mieszamy i wykładamy ciasto na blaszkę 24*36 wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
  • ciasto kokosowe 3. Na surowym cieście rozprowadzamy przestudzoną masę kokosową. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st i pieczemy 30 min, pilnując aby nie spalić wiórek. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy ciasto na dwa blaty.
  • MASA BUDYNIOWA 4. MASA BUDYNIOWA. Na mleku ugotować budyń. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce przestudzony budyń, zmiksować do uzyskania gładkej masy. Masą przełożyć ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować