Ciasto "kokosowy cud" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło topimy i studzimy. Jajka dzielimy i ubijamy pianę z białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając stopniowo wlewamy masło, a następnie wsypujemy mąkę, sól i 60 g kokosu.
2.Mleko podgrzewamy i ciągle mieszając dodajemy do masy. Na koniec stopniowo dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając żeby pozostało trochę grudek piany.
3.Masę przelewamy do szczelnej foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 50 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko brązowy. Ciasto zostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia.
4.Pozostałe 60 g kokosu smażymy na łyżce masła na złoty kolor, na patelni. Posypujemy nim wierzch ciasta.
Komentarze