Łatwe w przygotowaniu ciasto, które zaskakuje efektem wizualnym. Patrząc na wypiek, aż trudno poskromić apetyt na słodkie, kolorowe co nieco. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
150 g miękkiego masła lub margaryny
300 g śmietany 12% (ok. 1 szklanka)
4 jajka
500 g chałwy (np. waniliowa)
2 łyżki kakao naturalnego
½ szklanki ziaren sezamu
100 g daktyli bez pestek
1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
Dodatkowo:
1 opakowanie gotowej polewy o smaku białej czekolady - gotowa w 5 min, tylko do upłynnienia (100 g)
150 g galaretek warstwowych wielosmakowych w cukrze
Ciasto kolorowy sezamek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękki tłuszcz utrzeć z połamaną chałwą i jajkami, następnie mieszanę utrzeć z dodatkiem śmietany, kakao i proszku do pieczenia. Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną – wymieszać, dołożyć mąkę pszenną – dokładnie wyrobić. Na końcu dodać pokrojone na małe kawałki daktyle i całość wymieszać.
2.Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
3.Piec 50 – 55 min (180 st. C). Placek całkowicie wystudzić.
4.Galaretki pokroić w małą kostkę. Przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu polewę fantazyjnie nanieść na ciasta, następnie od razu równomiernie obłożyć rozdrobnioną galaretką, lekko ją dociskając. Pozostawić do zestalenia.
Komentarze