Zrobiłam po raz pierwszy. Rodzina jest zachwycona, ciasto znika nawet nie wiem kiedy :) Orzechowe blaty idealnie komponują się z puszystym kremem i brzoskwiniami. Serdecznie polecam! (inspiracja/ źródło: W kuchennym oknie)
Składniki:
Placki orzechowe:
8 białek
200 g cukru
3 żółtka
200 g orzechów mielonych włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowo - brzoskwiniowy:
sok z 1 puszki brzoskwiń
300-400 g masła miękkiego
5 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe ( 2x40g)
1 łyżka mąki pszennej
1½ szkl. wody
5 żółtek
Dodatkowo:
24 sztuk delicji, np. brzoskwiniowych
¼ szkl. mocnego naparu kawy naturalnej
¼ szkl. spirytusu
osączone brzoskwinie z puszki
2 galaretki brzoskwiniowe
Ciasto kora orzechowa z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wym. 28x40cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160°C przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
2.Krem budyniowo – brzoskwiniowy: Sok zagotować z ¾ szkl. wody i cukrem. Budynie, żółtka i mąki rozpuszczamy w ¾ szkl. wody. Mieszankę dodać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksować do uzyskania jednolitego kremu. ½ kremu wyłożyć na I placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek. Całość przykryć II plackiem orzechowym i wysmarować go odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać wcześniej rozpuszczoną w 3 szklankach wody i tężejącą galaretką brzoskwiniową. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
Komentarze