Ciasto kawa ze śmietanką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo mocno kawowe ciasto, w którym dzieło wieńczy śmietanka. Ciasto nie jest za słodki i doskonale komponuje się z "małą czarną"

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 25x25 cm
    Biszkopt:
    4jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    cukier waniliowy

    Masa kawowa i śmietankowa
    500 ml śmietany 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki świeżo mielonej prawdziwej kawy

    Ponad to:
    20 herbatników
    płatki czekoladowe
    2 łyżeczki świeżo mielonej prawdziwej kawy
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawa ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.20 - 25 min. Odstawić do ostygnięcia. 2 łyżeczki kawy zaparzyć z cukrem, odcedzić fusy i tak przygotowaną kawą nasączyć już zimny biszkopt.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem i podzielić na dwie części. Kawę zaparzyć 100 ml wody, przecedzić, rozpuścić w niej połowę żelatyny i ostudzoną wymieszać z połową śmietany. Resztę żelatyny wymieszać ze 50 ml gorącej wody, a kiedy się rozpuści i wystygnie wymieszać z drugą częścią ubitej śmietany.
  • 3. Na nasączony kawą biszkopt wyłożyć masę kawowa, na to herbatniki i masę śmietankową, udekorować płatkami czekoladowymi. Odstwić w chłodne miejsce na ok 1 godz. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kawowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować