Ciasto kawowe na białkach z drażami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na twardą pianę. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier, do uzyskania jednolitego kremu. Delikatnie mieszając łyżką, dodawać po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kawę, olej i wodę.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180 stopni około 40 - 50 minut.
Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
2.Z mleka i proszku budyniowego, gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczamy w letniej wodzie. Odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dalej ucierając dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec ucierając dodajemy po 1 łyżeczce rozpuszczonej kawy i po trochu spirytusu.
3.Blaty nasączamy rozpuszczoną kawą w wodzie z cukrem.
4.Pierwszy blat smarujemy połową masy. Na masę posypujemy kokosowe draże i lekko je wciskamy. Przykrywamy drogim blatem, który smarujemy resztą masy. Na wierzchu układamy draże śmietankowe.
5.W kąpieli wodnej (miska położona na garnku z gotującą się wodą) rozpuszczamy połamaną czekoladę, dodajemy mleko, masło i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników na jednolitą gładką masę. Studzimy. Do woreczka po mrożonkach przelewamy
czekoladę, ucinamy nożyczkami rożek woreczka i dekorujemy cienkim wyciskanym wężykiem wierzch ciasta.
6.Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce do stężenia masy i dekoracji.
Ciasto kroimy na porcje.
Porady
Ciasto można udekorować wiórkami czekoladowymi, albo posypać kolorową posypką.
Komentarze