Ciasto Kawowe z Kokosem i Jabłkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

szalone połączenie ale bardzo smaczne :))

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szklanki mąki pszennej/tortowej
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wkład kokosowy:
    4 białka
    0,75 szklanki cukru
    200g kokosu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem KAWA:
    2 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    0,5l mleka
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    200g masła
    1 łyżka kawy parzonej

    Krem CAPPUCCINO:
    2 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    0,5l mleka
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    200g masła
    1 łyżka CAPPUCINO o dowolnym smaku (ja użyłam orzechowego)

    Jabłka:
    0,5kg jabłek (ok. 3sztuki)
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka cynamonu
    4 łyżki wody
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzątku

    Dodatkowo:
    120-150g biszkoptów okrągłych
    galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kawowe z kokosem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać stopniowo zmieszane mąki z proszkiem. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, i piec przez 15min w 180*C.
  • 2. Wkład kokosowy:
    Białka ubić na sztywno. Stopniowo ubijać z cukrem. Doo tak przygotowanej masy wsypać kokos i proszek- delikatnie wymieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, i piec przez 25-30 min w 180*C.
  • 3. Krem KAWA :
    Ugotować budyń, czyli żółtka utrzeć z cukrem, wlać szklankę mleka, dodać mąki i zmiksować na gładko. Pozostałe mleko zagotować. Na wrzące mleko wylać przygotowaną masę i gotować do momentu uzyskania gęstej konsystencji, mieszając co chwilę. Wystudzić.
    Masło utrzeć na puch (ok 10min) . Budyń dodawać po łyżce, cały czas miksująć. Gdy masa będzie gładka wsypać łyżkę kawy i zmiksować. Schłodzić w lodówce.
  • 4. Krem CAPPUCCINO:
    Ugotować budyń (tak samo jak w opisie kremu KAWA).
    Masło utrzeć na puch (ok 10min) . Budyń dodawać po łyżce, cały czas miksująć. Gdy masa będzie gładka wsypać łyżkę CAPPUCCINO i zmiksować. Schłodzić w lodówce.
  • 5. Jabłka:
    Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Wstawić na ogień, dodać wodę. Zagotować. Dodać przygotowaną mąkę. Zestawić z ognia i wlać wrzącą rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Wystudzić.
  • 6. Galaretkę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • 7. Na biszkopt wyłożyć krem KAWA, następnie położyć wkładkę kokosową a na nią krem CAPPUCCINO. Wierzch wyłożyć ciasteczkami i przykryć jabłkami. zalać tężejącą galaretką.

Porady

forma 25x37

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować