Ciasto kawowe z pierniczkami

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Osobiście uwielbiam wszystko co kawowe i piernikowe, dlaczego więc nie połączyć obu tych smaków? ależ można i to na różne sposoby. Postanowiłam upiec ciasto kawowo-czekoladowe i przełożyć je puszystą kremówką z mascarpone i dodatkami oraz wspomnianymi już pierniczkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto najlepiej upiec w tortownicy lub małej brytfance, ja upiekłam w zwykłej dużej 24cm x 33cm wyszło cienkie ale da się je spokojnie przepołowić:)

    Składniki na ciasto:

    - 5 jaj
    - pół szkl. cukru
    - 15 kostek gorzkiej czekolady
    - 125 g margaryny palmy
    - 1,5 szkl. mąki pszennej
    - 2 łyżki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    - 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalne rozpuszczone w 2-ch łyżkach wrzątku

    Składniki na krem mascarpone:

    - 250 ml śmietany kremówki
    - 250 g serka mascarpone
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku
    - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku

    Składniki na krem śmietankowy:

    - 250 ml kremówki
    - 4 łyżki cukru pudru
    - śmietan fix 9g
    - 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

    Dodatkowo:

    - 250 g pierniczków z nadzieniem śliwkowym
    - 6 łyżek powideł śliwkowych
    - kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowe z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli dodawać do margaryny miksując. Następnie dodać po jednym żółtku. Rozpuszczona kawę powoli wlewać nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypywać po kilka łyżek do masy, na końcu dołożyć ubite białka oraz kwaśna śmietanę. Piec w temp. 160 st. C przez ok. 30 minut. Zostawić do wystygnięcia i przepołowić.

    Mascarpone: Kremówkę ubić z pudrem, dodawać po jednej łyżce mascarpone. Wlać lekko stężałą żelatynę nie przerywając ubijania. Na końcu wlewać powoli kawę - miksować przez krótką chwile do momentu połączenia. Krem przełożyć na pierwszy blat ciasta. Pierniczki przekroić na połówki i poukładac na kremie delikatnie je dociskając. Drugi blat posmarować połową powideł i przykryć posmarowaną stroną. Górną część blatu również posmarować pozostałymi powidłami.
    Śmietankowy: Kremówkę ubić z pudrem i fixem. Na koniec ubijania dodać kawę (nie rozpuszczać w wodzie)-dokładnie zmiksować. Przełożyć i równomiernie rozsmarować na górnym blacie ciasta. Całość oprószyć delikatnie kakaem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Uffff... :) SMACZNEGO!!!

Porady

Można upiec również biszkopt czekoladowy zamiast ciasta podanego w przepisie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować