Ciasto kakaowe z wiśniami i kokosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Słodkie, piernikowe co nieco.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    5 jajek
    320 g oleju
    275 g cukru
    100 g wiórków kokosowych
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 g przyprawy do piernika
    3 łyżeczki kakao
    450 g wiśni drylowanych

    Polewa:
    9 łyżek margaryny
    18 łyżek mleka
    18 łyżek cukru
    50 g wiórków kokosowych
    3 łyżki zabielacza do kawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowe z wiśniami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cia 1. Jajka utrzeć z olejem na emulsję. Dodać pozostałe składniki oprócz mąki i wiśni - ponownie wymieszać. Wsypać mąkę i utrzeć ciasto na jednolitą masę. Ciasto wymieszać z wiśniami. Całość wyłożyć do blachy (39 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 50 min (180 - 200 st. C).
  • cia 2. Po upieczeniu wystudzić.
  • cia 3. Składniki na polewę, poza zabielaczem, doprowadzić do wrzenia - gotować 10 min. Następnie dodać zabielacz i dokładnie wymieszać.
  • cia 4. Masę wystudzić tak, by można ją było rozsmarować na cieście. Wyłożyć na ciasto. Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować