Ciasto kakaowo - kawowe

5 (177 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Mnie to ciasto zachwyciło, wyszło idealne, przepyszne. Popatrzcie na tę lśniącą polewę, która w grubszych warstwach smakuje jak migdałowe toffi... Zamierzam dziś spędzić z nim (ciastem) i kubkiem kawy cudowne popołudnie.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki (forma 8 x 28 cm):
    Ciasto:
    3 jajka
    3/4 szklanki drobnego cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    1 pełna łyżka kakao
    2 łyżeczki ekstraktu kawowego
    1 łyżeczka jak najdrobniejszej kawy rozpuszczalnej
    100 g. masła, rozpuszczonego
    Polewa:
    50 g. masła
    1 łyżka wody
    1 łyżka mleka skondensowanego
    4 łyżki cukru
    1 płaska łyżka kakao
    1 łyżeczka wódki (można pominąć)
    kilka kropli olejku migdałowego
    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe do posypania
    masło do posmarowania formy
    mąka do oprószenia formy
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowo - kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18fdh80 1. Przygotowanie:
    Ciasto: jajka miksuję na najwyższych obrotach z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie bardzo jasna i puszysta. Dodaję kakao, mieszam łyżką, a potem mikserem. Dodaję ekstrakt kawowy, kawę i rozpuszczone (lekko przestudzone masło), a na koniec ciągle miksując stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wygładzam łopatką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę przez 35, maksymalnie 40 minut, sprawdzam pod koniec pieczenia patyczkiem, czy jest suche. Wyjmuję z foremki, odkładam na kratkę do przestudzenia.
    Polewa: w rondelku rozpuszczam masło z cukrem, wodą i mlekiem, dodaję kakao i podgrzewam mieszając, na małym ogniu, aż cukier się zupełnie rozpuści. Dolewam olejek migdałowy i wódkę, jeszcze chwilę podgrzewam. Robię próbę, czy polewa zastyga: kilka kropli wykładam na zimny spodeczek i odstawiam na minutę. Jeśli po tym czasie polewa zaczyna krzepnąć, zdejmuję ją z ognia, jeśli nie jeszcze chwilę gotuję. Gotową zestawiam na kilka minut do ostudzenia, po czym polewam ciasto. Od razu też posypuję je wiórkami kokosowymi, bo polewa dość szybko zastyga.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować