Mnie to ciasto zachwyciło, wyszło idealne, przepyszne. Popatrzcie na tę lśniącą polewę, która w grubszych warstwach smakuje jak migdałowe toffi... Zamierzam dziś spędzić z nim (ciastem) i kubkiem kawy cudowne popołudnie.
50 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki (forma 8 x 28 cm):
Ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1 pełna łyżka kakao
2 łyżeczki ekstraktu kawowego
1 łyżeczka jak najdrobniejszej kawy rozpuszczalnej
100 g. masła, rozpuszczonego
Polewa:
50 g. masła
1 łyżka wody
1 łyżka mleka skondensowanego
4 łyżki cukru
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka wódki (można pominąć)
kilka kropli olejku migdałowego
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Ciasto kakaowo - kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ciasto: jajka miksuję na najwyższych obrotach z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie bardzo jasna i puszysta. Dodaję kakao, mieszam łyżką, a potem mikserem. Dodaję ekstrakt kawowy, kawę i rozpuszczone (lekko przestudzone masło), a na koniec ciągle miksując stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wygładzam łopatką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę przez 35, maksymalnie 40 minut, sprawdzam pod koniec pieczenia patyczkiem, czy jest suche. Wyjmuję z foremki, odkładam na kratkę do przestudzenia.
Polewa: w rondelku rozpuszczam masło z cukrem, wodą i mlekiem, dodaję kakao i podgrzewam mieszając, na małym ogniu, aż cukier się zupełnie rozpuści. Dolewam olejek migdałowy i wódkę, jeszcze chwilę podgrzewam. Robię próbę, czy polewa zastyga: kilka kropli wykładam na zimny spodeczek i odstawiam na minutę. Jeśli po tym czasie polewa zaczyna krzepnąć, zdejmuję ją z ognia, jeśli nie jeszcze chwilę gotuję. Gotową zestawiam na kilka minut do ostudzenia, po czym polewam ciasto. Od razu też posypuję je wiórkami kokosowymi, bo polewa dość szybko zastyga.
Komentarze