Ciasto kasate

4.5 (175 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pomimo długiego czasu przygotowania, to ciasto jest wyśmienite!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Biszkopt:: 1 sztuka
    - jaja: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - Składniki:: 1 sztuka
    - masło: 250 gramów
    - żółtka: 4 sztuki
    - budyń śmietankowy: 1 sztuka
    - cukier: 1 szklanka
    - mleko: 0.5 litra
    - Żelatyna: 3 łyżki
    - bakalie: wiórki kokosowe, orzechy, migdały: 1 sztuka
    - galaretka truskawkowa: 1 sztuka
    - kakao: 2 łyżki
    - galaretka cytrynowa: 1 sztuka
    - śnieżka na mleko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kasate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z 4 jajkami. Budyń śmietankowy gotujemy z 1 szklanką cukru na 1/2 l mleka. Ostudzony budyń łączymy z masłem, dzielimy na 2 części. Do 1 części dodajemy posiekane bakalie oraz 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie i pogrzanej. Wylewamy na biszkopt. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 litrze wody, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na 1 część masy. Wstawiamy do lodówki. Do 2 części masy dodajemy 2 łyżki kakao oraz 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie i pogrzanej, wylewamy na galaretkę. Następnie ubijamy śnieżkę na mleku, rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 1 szklance wody i gdy zacznie gęstnieć dodajemy do śnieżki. Wykładamy na 2 część masy. Ciasto wstawiamy na ok 1 h do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować