Ciasto kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tartce.
2.Smażymy na maśle przez około 15 minut aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy.
Dodajemy galaretki i mieszamy.
Dusimy jeszcze przez minutę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę wraz ze szczypta soli. Dodajemy cukier cały czas miksując.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka oraz olej.
Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając.
3.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa placki.
4.Do szklanki mleka dodajemy cukier i podgrzewamy.
Druga szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąkami. Dodajemy do ciepłego mleka i gotujemy na budyń.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
5.Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do gładkości.
Na pierwszy biszkopt wykładamy masę jabłkowa, następnie budyniowa i przykrywamy drugim biszkoptem.
6.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aby wszystkie masy stężały.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze