Ciasto Kilimandżaro

0 (0 ocen)

Ciasto na biszkopcie z jabłkami i masą budyniową. Niby zwykłe, a robi piorunujące wrażenie smakowe. Puszyste, wilgotne i idealnie słodkie.

Składniki:

  • biszkopt:
    8 jajek
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 1/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    łyżka oleju
    szczypta soli

    masa jabłkowa:
    2kg jabłek
    25g masła
    3 galaretki cytrynowe

    masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki cukru
    250 g masła
    2 żółtka

    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0jdjhyl 1. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tartce.
  • 2. Smażymy na maśle przez około 15 minut aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy.
    Dodajemy galaretki i mieszamy.
    Dusimy jeszcze przez minutę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę wraz ze szczypta soli. Dodajemy cukier cały czas miksując.
    Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka oraz olej.
    Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając.
  • image-1cd3133 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
    Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa placki.
  • 4. Do szklanki mleka dodajemy cukier i podgrzewamy.
    Druga szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąkami. Dodajemy do ciepłego mleka i gotujemy na budyń.
    Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
  • image-1thaq02 5. Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do gładkości.

    Na pierwszy biszkopt wykładamy masę jabłkowa, następnie budyniowa i przykrywamy drugim biszkoptem.
  • 6. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aby wszystkie masy stężały.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować