Ciasto kinder country

4.5 (142 ocen)

Ciasto do którego nie potrzebujemy piekarnika. Dosyć słodkie ale mimo wszystko ma dużo zwolenników.

Składniki:


  • Warstwa biała:
    250 ml zimnej kremówki 30%
    150 g mascarpone
    200 g białej czekolady
    2 szkl pszenicy ekspandowanej
    Warstwa ciemna:
    200 ml zimnej kremówki
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej
    Dodatkowo;
    1 szkl pszenicy ekspandowanej
    herbatniki
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kinder country - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa biała:
    Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. Czekolada powinna być zimna ale płynna. Ciepła w połączeniu z zimną kremówką się zważy.
    Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Wlewać powoli czekoladę i mieszać łyżką nie miksować. Wsypywać partiami pszenicę i wymieszać.
    Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników i rozsmarować białą masę. Na niej ponownie ułożyć warstwę herbatników.
    Warstwa ciemna:
    Mleczną i gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć odo studzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Do zimnej ale płynnej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany i energicznie wymieszać. Ciemną masę rozsmarować równomiernie na herbatnikach i posypać pszenicą.
    Ciasto odłożyć w chłodne miejsce najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować