Ciasto kruche z dżemem i bezą... tzw. "pleśniak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę zagnieść na kruche ciasto. Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Drugą małą część zagnieść z kakao i również schować do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C.
2.Następnie ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
3.Po ok. 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, duże ciasto wyłożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je dżemem. Na dżem, "skubać" kawałki ciasta czekoladowego odrywając po kawałeczku i równomiernie układając.
4.Następnie wylać pianę i również równomiernie rozsmarować.
5.Na wierzch "skubać" białą część ciasta tworząc kruszonkę.
Komentarze