Ciasto kruche z kremem

4.49 (199 ocen)

  • Łatwy

Lekkie, bardzo smaczne i łatwe do przygotowania ciasto.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka tortowa (na kruszonkę): 50 dekagramów
    - margaryna: 25 dekagramów
    - cukier puder: 10 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - śmietana: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - smalec: 1 łyżka
    KREM:
    - żółtko: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mleko: 1 litr
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru): 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Ciasto kruche z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki razem zagnieść (wymieszać). Podzielić na 4 cienkie ciasta. Następnie je upiec w temperaturze ok. 180 stopni. (około 15 minut każde ciasto).
  • 2. Ciasto:
    Jedno ciasto pokruszyć na drobne kawałki.
  • 3. Krem:
    Utrzeć 6 żółtek ze szklanką cukru. Następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, budyń. Gdy utarte wlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z masą.
  • 4. Krem:
    Zagotować pozostały niecały litr mleka. Do mleka wlać utartą masę z żółtek. Gotować do zgęstnienia.
  • 5. Ciepłą masą przekładać warstwy ciasta. Ostatnią warstwę kremu posypać pokruszonymi kawałkami ostatniego ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować