Ciasto kruche z śliwkami,kremem waniliowym, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować spód: do miski przesiać przez sitko obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozgnieść palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować je w jednolitą kulę i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
W tym czasie przygotować krem.
Przygotować krem: Do rondelka wlać mleko, dodać ziarenka z wanilii ( ja dodałam oprócz nich jeszcze cukier waniliowy domowej roboty). Wymieszać i zagotować. W misce ubić żółtka z cukrem na puszystą masę przez około 7 minut. Do miski dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wlać połowę gorącego mleka z rondelka do masy z żółtkami i zmiksować, przelać do garnka z resztą mleka i szybko wymieszać. Ciągle mieszając najlepiej trzepaczką, gotować na małym ogniu przez około 1 minutę aż krem zgęstnieje. Uważać aby krem nie przywarł do dna. Gotowy krem przelać do naczynia i ostudzić.
2.Po 1 godzinie…
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Można również poobklejać spód i boki formy- gdy nie posiada się wałka ;P. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Wystające brzegi ciasta poodcinać i dokleić w miejsca , w których zabrakło nam ciasta. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
3.W tym czasie przygotować kruszonkę…
Przygotować kruszonkę: do miski przesiać mąkę, płatki owsiane, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozetrzeć palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta), wstawić do lodówki do czasu użycia.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Wstawić tortownicę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić.
Śliwki umyć, pokroić na kawałki usuwając pestki.
Ubić 2 białka na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru i zmiksować do połączenia się masy.
Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć krem waniliowy, na wierzch wyłożyć śliwki- skórką w dół, oraz bezę i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze