Dzisiejszy pomysł na ciasto to propozycja dla fanów powideł śliwkowych :)
30 min
Składniki:
ciasto:
* 2 i pół szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* kostka masła miękkiego - 200 g
* szczypta soli
* 4 żółtka
pozostałe składniki:
* około 750 ml powideł śliwkowych (mogą być każde inne)
* skórka starta z 1 cytryny
* 50 g startej na drobnych oczkach tarki czekolady mlecznej (może być gorzka)
* rosa, czyli piana ubita z pozostałych po żółtkach 4 i połowy szklanki cukru
Ciasto kruche z powidłami i rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Z podanych składników zagniatam jednolite ciasto i wkładam na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowuję na grubość około 0.5 cm i wykładam silikonową formę do tarty o średnicy 28 cm i nakłuwam w kilku miejscach widelcem.
2.Na przygotowanym jak wyżej opisałam cieście rozsypuję równomiernie skórkę z cytryny i czekoladę. Delikatnie rozlewam powidła i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję i równomiernie rozkładam na nim pianę. Piekę jeszcze około 15 minut. Po przestudzeniu z piany ukazują się piękne kropelki rosy. Smacznego!
Komentarze