Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    200 g masła
    3 jajka
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    rabarbar
    świeże truskawki
    kisiel cytrynowy
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki pszennej, cukru, żółtek, masła oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    Przygotować blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć z lodówki większą część ciasta i wyłożyć na papier. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut, do zrumienienia. Gorące jeszcze ciasto oprószyć bułką tartą. Na ciasto wyłożyć rabarbar (wcześniej oczywiście obrany, pokrojony w drobna kostkę i zasypany cukrem; trzymać rabarbar tak długo aż puści sok, sok można wypić). Na rabarbar wyłożyć ubitą pianę z białek + kisiel cytrynowy + cukier ( cukru dodać do smaku, zależy czy ktoś lubi bardziej słodkie, czy też mniej). Następnie na pianie poukładać obrane z szypułek truskawki. Potem skubać i kłaść na truskawki resztę ciasta, które nam jeszcze zostało.
    Wstawić gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 40 minut do zrumienienia ciasta. SMACZNEGO !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować