Ciasto krucho - drożdżowe z rabarbarem i malinami

4.49 (148 ocen)

Proste smaczne, lekko winne ciasto

Składniki:

  • 4 szkl mąki
    1 szkl cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    250 g margaryny
    1 jajko
    2 żółtka
    30 g drożdży
    3 łyżki śmietany
    szczypta soli

    500 g rabarbaru
    200 g malin
    1 kisiel
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego

    Forma: 24 / 36 wyłożona papierem do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krucho - drożdżowe z rabarbarem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mąka z margaryną 1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i posiekać z margaryną.
  • Drożdże 2. Drożdże wymieszać ze śmietaną i łyżką cukru.
  • Ciasto 3. Do mąki dodać żółtka,cukier i cukier waniliowy, jajka i rozmieszane drożdże. Zagnieść ciasto.
  • Owoce 4. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy. Rabarbar obrać, pokroić i wymieszać z kisielem, bułką, cukrem waniliowym i cynamonem. Wyłożyć na ciasto i posypać mrożonymi malinami.
  • Ciasto 5. Resztę ciasta skubać i rozłożyć cienką warstwą na owocach.
  • Ciasto  krucho - drożdżowe z rabarbarem i malinami 6. Piec 40 min. w temp. 180 stopni. Zimne posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ekspresowe ciasto z rabarbarem i malinami

To może cię zainteresować