Na ciasto:
1 l truskawek z kompotu lub pół kilograma świeżych
2 szklanki mąki
1 kostka masła
1 szklanka cukru
szczypta soli
Na piankę:
5 białek
szczypta soli
szklanka cukru
Ciasto kruszonkowe z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników, poza owocami robimy tradycyjną kruszonkę. Kwadratową formę lub do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką. 2/3 kruszonki wsypujemy do formy, na to wykładamy odsączone truskawki. wierzch zasypujemy resztą kruszonki. pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. W tym czasie ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i ubijamy na szklisto. Pianę wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze około 15 minut aż piana będzie lekko rumiana.
Porady
Do ciasta doskonale nadają się również inne owoce z kompotu np: wiśnie czy czereśnie.
Komentarze