Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę,proszek do pieczenia,cukier puder,żółtka,szczyptę soli,dodać kawałki margaryny i wymieszać lekko mikserem.
Masę przełożyć na podsypany mąką stół i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na dwie części w proporcji 2:3,zwinąć w folię i włożyć do zamrażarki co najmniej na 30 minut.
2.Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować i wylepić nim,wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 24/24,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 15 minut,odstawić do ostygnięcia.
3.Białka ubić na sztywną pianę dodając po koniec cukier puder,ciągle miksując wsypać najpierw budynie,a następnie wlewać cienką stróżką olej.
Powstałą piankę wyłożyć na podpieczony spód,wyrównać,na piance ułożyć truskawki.
Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
Placek włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut.
Komentarze