Pyszne warstwowe ciasto na bazie masy budyniowej, biszkoptów zanurzonych w galaretce i czekoladowych ciast. Polecam na różne uroczystości, pięknie się prezentuje.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
15 dag masła
25 dag cukru pudru
6 żółtek
10 dag miodu
30 dag zmielonego maku
5 dag kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
30 dag masła
cukier do smaku
Ciasto kremowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło utrzeć z cukrem i żółtkami.Dodać miód,zmielony mak i ucierać następnie dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec ok.55 minut w temp.180 stopniach. Po wystygnięciu przekroić na 2 placki.
2.Masa: Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną .Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń,odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń, ucierając.
3.Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Odstawić do stężenia.
4.Na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować 1/2 kremu, rozłożyć biszkopty, wylać tężejącą galaretkę i rozprowadzić resztę kremu i przykryć ciastem. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce ok.2 godzin.
Komentarze