Ciasto kremowe z galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne warstwowe ciasto na bazie masy budyniowej, biszkoptów zanurzonych w galaretce i czekoladowych ciast. Polecam na różne uroczystości, pięknie się prezentuje.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dag masła
    25 dag cukru pudru
    6 żółtek
    10 dag miodu
    30 dag zmielonego maku
    5 dag kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    30 dag masła
    cukier do smaku

    Dodatkowo:
    1 paczka biszkoptów
    2 zielone galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kremowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło utrzeć z cukrem i żółtkami.Dodać miód,zmielony mak i ucierać następnie dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec ok.55 minut w temp.180 stopniach. Po wystygnięciu przekroić na 2 placki.
  • 2. Masa: Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną .Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń,odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń, ucierając.
  • 3. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Odstawić do stężenia.
  • 4. Na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować 1/2 kremu, rozłożyć biszkopty, wylać tężejącą galaretkę i rozprowadzić resztę kremu i przykryć ciastem. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce ok.2 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować