Ciasto królewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Placek miodowy
Wszystkie składniki wyrobić w robocie lekko zagnieść ręcznie, podzielić na 2 porcje, rozwałkować i przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 C.
2. Blat kakaowy
Z podanego przepisu pieczemy biszkopt zastępując łyżkę mąki pszennej łyżką kakao.
Ubijamy piane z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
Pieczemy ok. 15 minut do tzw. suchego patyczka w 180 C.
Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
3. Budyń
Gotujemy dopiero gdy mamy wystudzone wszystkie blaty ciasta. Większą połowę mleka gotujemy wraz z cukrem, w pozostałym rozrabiamy mąkę, wlewamy przez sitko do gotującego się mleka, gotujemy gęsty budyń. Masło kroimy na kostkę, wrzucamy do gorącego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Połowę gorącego budyniu wylewamy na placek miodowy, układamy na nim blat kakaowy i resztę budyniu, placek miodowy, polewa. Najlepszy następnego dnia, gdy masa dobrze się zetnie.
Komentarze