Ciasto królewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wsypujemy na stolinicę, dodajemy miękką margarynę, następnie żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę, zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na połowę i wykładamy na wcześniej wysmarowane tłuszczem blaszki.
Ciasta smarujemy dżemem, następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy cukier, ubitą pianę wykładamy na dżem. Posypujemy rodzynkami i pokrojonymi orzechami. Pieczemy ok. 25 minut każdy w temperaturze 160°C.
2.Krem:
1/2 litra mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym w reszcie mleka rozprowadzamy budyń. Gotujemy. Po ugotowaniu pozostawiamy do wystudzenia, następnie miksujemy z miękką margaryną.
3.Po upieczeniu ciast jeden blat odwracamy orzechami do dołu, smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Komentarze