Ciasto Królewskie

4.5 (176 ocen)

  • 50 min

Przepis ten znalazłam na strychu w kuferku po babci. Jest bardzo smaczny i smakuje wszystkim domownikom. ;)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 margaryna
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    6 żółtek
    2 łyżki śmietany 18%
    Krem:
    3/4 litra mleka
    1 margaryna
    2 łyżki cukru
    1 duży budyń śmietankowy
    1 cukier wanilinowy
    Beza:
    6 białek
    3/4 szklanki cukru
    Dodatkowo:
    30 dag orzechów włoskich
    10 dag rodzynek
    2 dżemy: wiśniowy lub porzeczkowy

Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto królewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ciasto:
    Mąkę wsypujemy na stolinicę, dodajemy miękką margarynę, następnie żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę, zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na połowę i wykładamy na wcześniej wysmarowane tłuszczem blaszki.
    Ciasta smarujemy dżemem, następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy cukier, ubitą pianę wykładamy na dżem. Posypujemy rodzynkami i pokrojonymi orzechami. Pieczemy ok. 25 minut każdy w temperaturze 160°C.

  • 2. Krem:
    1/2 litra mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym w reszcie mleka rozprowadzamy budyń. Gotujemy. Po ugotowaniu pozostawiamy do wystudzenia, następnie miksujemy z miękką margaryną.
  • 3. Po upieczeniu ciast jeden blat odwracamy orzechami do dołu, smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować