CIASTO KRÓLEWSKIE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto królewskie w kształcie pisanki to taka inna wersja mazurka wielkanocnego. Królewski mazurek urzeka swoim smakiem. Blaty bakaliowe przełożone dżemem z czarnej porzeczki i pokryte masą chałwową. Smak genialny! Odpowiedni na każdą okazję, nie tylko na święta Wielkanocne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 białek
    2 łyżki cukru pudru
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    100 g zmielonych migdałów
    50 g zmielonych biszkoptów
    szczypta soli
    Masa:
    125 g serka mascarpone
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    50 g chałwy waniliowej
    1 łyżka cukru pudru
    dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Ciasto królewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały i zmielone biszkopty. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i porcjami zmieszane, zmielone bakalie, cały czas miksując.
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część ciasta przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy kształt pisanki - max. długość ok. 25 cm, max szerokość ok. 15 cm. Każdy blat pieczemy 35 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy.

  • 3. Śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno. Chałwę kruszymy i dokładnie mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką.
  • 4. Na pierwszy wystudzony blat wykładamy dżem i dokładnie rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy masę chałwową. Dokładnie rozsmarowujemy ją na bokach i wierzchu. Dekorujemy według upodobania i wkładamy do lodówki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować