Ciasto "Krówka"

4.5 (164 ocen)

Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka. Biszkopt, masa krówkowa, czekolada... banalny przepis, za to efekt fenomenalny.

Składniki:

  • Na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek oliwy, szczypta soli, dodatkowo: banany 2-3, masa krówkowa, biszkopty, duża śmietana 36% (lub krem dr. Oetker śmietankowy), 1,5 łyżeczki cukru pudru, gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Biszkopty

Ciasto "krówka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto Krówka 1. Mikserem:
    1. Oddzielić białka od żółtek.
    2. Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
    3. Dodać szklankę cukru.
    4. Dodać żółtka
    5. (Bez miksera) Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito.
    6. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki razem. Dodajemy stopniowo oliwę.
    7. Cisto wylewamy na dużą blaszkę. Pieczemy.
    8. Na zimny biszkopt wykładamy masę krówkową.
    9. Banany kroimy w plasterki, kropimy s0kiem z cytryny, aby nie zczarniały. Wykładamy na masę krówkową.
    10. Układamy biszkopty.
    11. Ubijamy śmietanę 36% z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru pudru. (lub robimy krem dr. Oetker śmietankowy). Wykładamy na resztę składników
    12. Gorzką czekoladę trzemy na tarce. Posypujemy ciasto przed podaniem.

Porady

Ciasto najlepiej jest posypać czekoladą tuż przed podaniem, aby nie zgorzkniało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować