CIASTO KRÓWKOWE Z BATONIKAMI LION

5 (144 ocen)

  • 12 godz.

jest banalnie proste i bez pieczenia, zrobicie je w kilka chwil

  • 12 godz.

Składniki:

  • (na formę 20x30 cm)

    4 opakowania herbatników "Petit"
    1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej
    1 czekolada gorzka

    masa kremowa:
    500 g serka mascarpone
    200 ml śmietany 36%
    2 łyżki masy krówkowej
    2 łyżki cukru pudru
    3 batoniki lion

    masa śmietankowa:
    500 ml śmietany 36%
    2 fixy do śmietany
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krówkowe z batonikami lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozkładamy na dnie formy (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na herbatnikach rozprowadzamy masę krówkową ( zostawiamy 2 łyżki do masy z lionami). Na masie układamy drugą warstwę herbatników.

    Przygotowujemy masę z batonikami:
    Mascarpone ubijamy ze śmietaną, dodajemy cukier i 2 łyżki masy krówkowej. Całość miksujemy. Do tak przygotowanej masy wrzucamy pokrojone w kostkę batoniki lion. Całą masę układamy na herbatnikach i przykrywamy kolejnymi ciastkami.

    Na tą warstwę ciasteczek dajemy ubitą na sztywno masę śmietanową (ubijamy śmietanę z fiksami i cukrem pudrem).

    Na warstwę śmietany ścieramy na małych oczkach taki czekoladę.

    Odstawiamy na całą noc do lodówki, aby masy stężały a herbatniki zmiękły
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować