Ciasto Kubuś

4.51 (166 ocen)

Pyszne ciasto biszkoptowe z mnóstwem galaretkowych smaków :)

Składniki:

  • Biszkopt : 

    5 jajek

    1 szklanka cukru

    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    1 szklanka mąki pszennej

    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    

    Pomarańczowa masa budyniowa :

    900 ml marchewkowo-pomarańczowego soku przecierowego

    3 budynie waniliowe

    2 łyżki cukru

    

    Masa śmietanowa:

    500 ml śmietanki 30% (kremówki)

    2 galaretki pomarańczowe

    3-4 łyżki cukru pudru



    Dodatkowo :

    2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do formy (25/40cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.

    Budyniowa masa pomarańczowa :

    Pomarańczowy sok przelewamy do rondelka , dodajemy proszki budyniowe i cukier . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń . 

    Ugotowany ciepły budyń przelewamy na upieczony biszkopt . Odstawiamy do przestudzenia . 
  • 2. Masa śmietanowa :

    Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy). 

    Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany wlewamy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

    Masę śmietanową wylewamy na zastygłą masę budyniową . Wyrównujemy wierzch (zabezpieczając boki masą, aby galaretka nie uciekła) i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

    2 pozostałe galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do całkowitego przestudzenia .

    Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową .

    Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować