CIASTO "KUBUŚ"

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto, które pamiętam z dziecińswa. Delikatny biszkopt przełożony lekkim kremem owocowym na bazie soku marchwiowo-owocowego z bitą śmietaną i polewą czekoladową.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na biszkopt:
    5 jajek
    150 g cukru
    150 g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek oleju np.słonecznikowego
    5 łyżek wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    na warstwę kubusiową (owocową):
    1 duży sok Kubuś np. marchewkowo- brzoskwiniowy (0,75 ml)
    2 budynie śmietankowe
    125 g masła

    na bitą śmietanę:
    0,5 l śmietany kremówki (30% lub 36%)
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    na polewę czekoladową:
    150 g gorzkiej czekolady (połamanej na kosteczki)
    50g masła
    50g mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Ciasto "kubuś" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i żółtka. Ciągle ubijaąc dodaj olej i wodę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie połącz z masą przy pomocy szpatułki.
    Dno blaszki wykłóż papierem do pieczenia, a boki posmarój olejem. Wylej ciasto do foremkii piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 - 35 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, po czym wyjmij ciasto i wystudzna 'kratce'. Przekrój na dwa blaty.
  • 2. Przygotuj masę kubusiową. Na Kubusiu ugotuj budynie (0,5 l doprowadź do wrzenia w reszcie rozmieszaj budynie i dodaj do gotującego się soku). Ciągle mieszając gotuj przez minutę budyń, a następnie wyłącz gaz i dodaj masło. Dokładnie wymieszaj i lekko przestudź. Wylej masę na dolny blat biszkoptowy i wystudź.
  • 3. Przygotuj bitą śmietanę. Bardzo zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaj wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Wyłóż bitą śmietanę na zimną masę kubusiową, a następnie przykryj górnym blatem. Dobrze schłodż w lodówce.
  • 4. W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę, masło i mleko włóż do miseczki i ustaw ją na garnuszku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając połącz wszyskie składniki. Posmarować polewą schlodzone ciasto. Poczekać, aż czekolada zastygnie.

Porady

(ilość ciasta na foremę Ø 28 cm lub kwadratową ok. 35x25 cm. Do przygotowania biszkoptu wszyskie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ten przepis idealnie nadaję się do przygotowania tortu (wykonaniado w okrągłej formie)i udekorowanego wg własnej fantazji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Czekolada Soki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować