CIASTO ''KUKUŁKA''

4.5 (158 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto tortowe, z masą kukułkową i bitą śmietaną. Ciasto bardzo delikatne, imprezowe.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • ciemny biszkopt 1:
    -5 jajek
    -3/4 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    ciemny biszkopt 2:
    -5 jajek
    -3/4 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    jasny biszkopt 3:
    -5 jajek
    -3/4 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    masa kukułkowa:
    -1 szklanka wody
    -300 g. cukierków Kukułek
    -2 szklaki mleka
    -2 waniliowe budynie, bez cukru
    -200 g. masła

    nasączenie:
    -1 mleczna czekolada
    -1 gorzka czekolada
    -1/2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej, posłodzonej
    (zamiast kawy, można dodać tyle wódki)

    bita śmietana:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    polewa czekoladowa:
    -1 deserowa czekolada
    -2 łyżki mleka
    -50 g.margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto ''kukułka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.
    Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 25-30 min.170*.
    Następne biszkopty upiec tak samo.Jeden ciemny biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
  • biały biszkopt 2. Biały biszkopt pokroić w pasy, ale 3/4 biszkoptu. Resztę można zjeść tz.1/4.
  • masa kukułkowa 3. masa kukułkowa-Cukierki rozpuścić w gotującej się wodzie, często mieszając. Budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka. Drugą dolać do cukierków i ugotować budyń. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając, albo przykryć ściśle folią spożywczą.Miękkie masło zmiksować dodając, po trochu budyniu.Rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
  • biszkopt biały 4. Ułożyć pasy z białego biszkoptu, w odstępach.
  • nasączenie 5. nasączenie-Do gorącej kawy, dodać połamane czekolady w kostkę. Wymieszać do rozpuszczenia.Troszkę ostudzić i nasączyć pasy biszkoptu.
  • bita śmietana 6. bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć między pasy biszkoptu i rozsmarować.
  • biszkopt ciemny 7. Przykryć ciemnym biszkoptem.
  • polewa czekoladowa 8. polewa-Czekoladę rozpuścić nad parą z mlekiem i margaryną.
    Polać górę placka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować