Ciasto ''kukułka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.
Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25-30 min.170*.
Następne biszkopty upiec tak samo.Jeden ciemny biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
2.Biały biszkopt pokroić w pasy, ale 3/4 biszkoptu. Resztę można zjeść tz.1/4.
3.masa kukułkowa-Cukierki rozpuścić w gotującej się wodzie, często mieszając. Budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka. Drugą dolać do cukierków i ugotować budyń. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając, albo przykryć ściśle folią spożywczą.Miękkie masło zmiksować dodając, po trochu budyniu.Rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
4.Ułożyć pasy z białego biszkoptu, w odstępach.
5.nasączenie-Do gorącej kawy, dodać połamane czekolady w kostkę. Wymieszać do rozpuszczenia.Troszkę ostudzić i nasączyć pasy biszkoptu.
6.bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć między pasy biszkoptu i rozsmarować.
7.Przykryć ciemnym biszkoptem.
8.polewa-Czekoladę rozpuścić nad parą z mlekiem i margaryną.
Polać górę placka.
Komentarze